Ikut Sama,,,

Wednesday, September 4, 2013

ABDUL RAHMAN BIN ‘AUF : SAHABAT YANG DIJAMIN SYURGA

Sedikit perkongsian tentang kehebatan Sahabat Rasulullah SAW.

ABDUL RAHMAN BIN ‘AUF  
:  عبد الرحمن بن عوف‎
 
1. Dikhabarkan oleh Rasulullah SAW bahawa Abdul Rahman bin ‘Auf dari kalangan 10 orang Sahabat yang dijanjikan masuk syurga Allah SWT. (Imam Ibnu Kathir)

2. Merupakan diantara kalangan Sahabat yang awal memeluk Islam iaitu Saidina Abdul Rahman Bin Auf telah memeluk Islam sebelum Rasulullah SAW memasuki Darul Arqam lagi. (Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani)

3. Antara Sahabat yang hebat dalam perniagaan dan bijak merancang dalam urusan perniagaan di Pasar di Madinah. (Imam Ibnu Kathir)

4. Saidina Abdul Rahman bin ‘Auf adalah seorang yang kaya lagi sentiasa bersyukur. (Imam Az-Zahbi)

5. Saidina Abdul Rahman bin ‘Auf sendiri pernah menjadi imam solat kepada Rasululluh SAW. Ketika itu, Rasulullah SAW terlewat satu rakaat untuk menunaikan solat fardhu berjemaah lalu Rasulullah SAW menjadi ma’mum mengikut Saidina Abdul Rahman bin ‘Auf sebagai imam solat.

6. Ramai sahabat yang telah memimpin perjuangan Islam dan menyebarkan syiar Islam yang berjuang sebagai panglima atau sebagai pahlawan Islam yang dikenal sejarah. Tetapi Abdul Rahman Bin Auf telah menunjukkan kepahlawanannya dengan menyerahkan seluruh kekayaannya dalam menegakkan Islam.

7. Salah seorang dari ahli jawatankuasa Ahlul Hilli Wal ‘Aqdi (Majlis Syura) dan bertanggungjawab dalam urusan pencalonan Khalifah selepas Amirul Mu’minin Khalifah Umar Al-Khatab. Beliau juga yang bertanggungjawab dalam pelantikan Saidina Uthman bin ‘Affan sebagai Khalifah seterusnya. (Imam Az-Zahabi)

8. Beliau juga menjadi tempat rujukan Amirul Mu’minin Khalifah Saidina Umar Al-Khatab apabila berlaku permasalahan yang berkaitan dengan negara Islam. Saidina Umar pernah menanyakan pendapatnya berkaitan keadaan negeri Syam yang sedang dijangkiti wabak penyakit Taun dan bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini. Maka, Saidina Abdul Rahman bin ‘Auf menjawab agar janganlah dimasuki negeri Syam tersebut kerana disebabkan wabak penyakit Taun berdasarkan hadis Rasulullah SAW, “Apabila kamu mendengar terdapat wabak di suatu daerah, maka janganlah kamu mendatanginya. Sebaliknya, kalaulah wabak itu berjangkit di suatu daerah sedangkan kamu berada di sana maka janganlah kamu keluar melarikan diri daripadanya.” (Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani)

9. Sesungguhnya pemikiran Saidina Abdul Rahman bin ‘Auf adalah tersangat cerdas pemikirannya dalam mengendalikan urusan pemerintahan, politik dan ekonomi. Oleh itu, banyak permasalahan yang terlalu rumit untuk diselesaikan yang berkaitan dengan politik, pemerintahan, ekonomi dapat diselesaikan melalui idea dan pandangat Beliau.

**Perkongsian artikel yang ringkas ini dirujuk berdasarkan sumber asal : kitab “A’lamu As-Sohabah” karangan As-Syeikh Sa’id Hawwa

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails